Világörökség
          
        Tokaj-Hegyaljai 
          borvidék
        A 
          Tokaj-Hegyaljai borvidék – 2002 óta 
          a Világörökség része- Magyarország történelmileg is 
          leghíresebb, világszerte ismert és elismert borvidéke, az ország északkeleti 
          részén húzódik, 3-4 km szélességben és 87 km 
          hosszúságban. 
          A sátoraljaújhelyi, valamint az abaújszántói 
          Sátorhegy és a tokaji Kopasz hegy közötti 
          háromszögben, ma 28 település közigazgatási határában 
          5500 ha. szőlőültetvény tartozik a zárt borvidékhez.
          A termőterület különlegességét a (riolit, szeolit, 
          trachit, lösz),a napsütötte déli lejtők és a Tisza 
          és Bodrog folyó által meghatározott mikroklíma 
          adja. Ez utóbbiak kedveznek a Botrytis Cinerrea (nemespenész) 
          kialakulásának, majd az ezt követő aszúsodási folyamatnak.
          A borokat a tufába vájt pincék hatalmas rendszerében érlelik, ahol az 
          állandó 12 C körüli hőmérséklet a Cladosporium Cellare(nemes 
          pincepenész) és a magas 95 % körüli páratartalom ideális 
          a borok érlelésére.
        A 
          szőlőművelés gyökerei a honfoglalás előtti korra - a keltákig nyúlnak 
          vissza ezen a tájon.
          Az írásos emlékek az 1200-as évektõl tesznek említést 
          a tokaji borról ( 1252-ben a turóczi prépostság alapítólevelében 
          ), de világhírű útjára csak a XV. század közepétől 
          indult el. Virágkorát 1630-ban éli, amikor is Szepsy 
          Laczkó Máté, Lórántffy Zsuzsanna udvari papja leírja az aszúkészítés 
          máig használt módját.
          A borvidék leghíresebb bora az aszú. A meleg nyár,a nedves korai őszi 
          idő, majd a kellemes, száraz vénasszonyok nyara, az optimális érés feltételének 
          nélkülözhetetlen kellékei. A különleges mikroklíma,az esőzések következében 
          kialakuló páradús levegő, a reggeli harmat és az enyhe szeptemberi, 
          októberi szél segítik elő a Botrytis Cinerrea kifejlõdését. 
          A nemespenész hatására a szőlő aszúsodni kezd, folyamatosan veszít nedvességtartalmából. 
          Ennek köszönhetően a szemekben lévő aroma és illatanyagok koncentrálódnak 
          és ezek adják az aszúborok utánozhatatlan aromáját, zamatát.
          Az aszúbor készítése során a nemespenész 
          által keletkezett aszúszemeket, az évszázados recept alapján száraz 
          alapborral házasítják - 1 gönci hordó (136 liter) borhoz 3-6 puttonnyi 
          aszúszemet ( 1 puttony kb. 22-25 kg ) adnak. Az illat és zamatanyagok 
          kifejlõdéséhez több éves tölgyfahordós érlelés szükséges.
        A 
          tokaji aszú 1703-tól már szinte az egész világon ismert, 
          mivel II. Rákóczi Ferenc fejedelem aszúval ajándékozta meg 
          XIV. Lajos francia királyt, aki a következőkkel aposztrofálta azt:
        "VINUM 
          REGUM, REX VINORUM", azaz "A KIRÁLYOK BORA, A BOROK KIRÁLYA"
        Ettől 
          az időponttól vált a királyok, cárok, jeles művészek (Nagy Péter, 
          Katalin cárnő, II. Frigyes, Voltaire, Goethe és Schubert) kedvelt 
          italává és a diplomácia egyik legsikeresebb eszközévé. Sikerét csak 
          fokozta a XV. századtól kezdődő orvosi körökben elterjedt 
          nézet, miszerint mértékkel való fogyasztása gyógyító, regeneráló hatású, 
          így VINUM TOKAJENSE PASSUM néven felkerült a gyógyszertárak 
          polcaira is.
         Nem 
          véletlenül mondta a Draskovics kalocsai bíborostól kapott tállyai borra 
          XII. Pipus pápa: "Summum pontificem talia vina decent" 
          (Tállyai bor illik a pápa asztalára).